Followers

Friday, July 16, 2010

.::JANGAN!! JANGAN BACA!!::.

mesti pelik kan tgk tajuk posting ana kali ni..
saje ana nak tulis satu entri khas untuk adik bongsu ana ni..
anda semua tak yah la baca ye..

la..nak baca jugak
ok lah perenggan ni boleh baca..

minggu lepas adik ana ni call kami sekeluarga..lama tak dengar khabar dia..apalagi ayah ana excited la tiba2 anak bongsu kesayangan dia call..mula2 just tanya khabar..pastu adik ana keluar cerita result exam dia jatuh..so give up la dia ni..kononnya nak tukar sek men..ayah ana tak setuju la dgn keputusan dia..mana taknya adik ana ni belajar kat sek men persekutuan kajang, sek berasrama penuh..tiba2 mintak nak tukar ke sek men..sapa la yang setuju..pastu merajuk la si adik ni, bagi salam terus letak telefon..mak ayah kata adik mmg mcm tu bila result dia jatuh, cumanya kita kena bagi motivasi selalu..ye la anak bongsu, jauh dari mak ayah pulak tu..dulu ada jgk mnta nak tukar sek..tapi kira ok la sbb dia nak tukar ke maktab mahmud..mybe kali ni teruk sgt kut sampai minta tkr ke sek men..ye la satu family gen maahad dari mak ayah sampai anak2 ngaji maahad..cuma 2 org anak ayah ngaji sek lain..adik perempuan ana smka sik, yang ni dulu pun buat perangai nk tkr ke maahad sbb mmg cita2 dia nak ngaji maahad, tp time tu ayah ana sesak duit..mana taknya anak kembar nak masuk maahad sekaligus..biaya bsr klu nk ngaji situ..jd berkorban la slh sorg..skrg ni pun dh sambung UIA PJ..yang bongsu SMAP Kajang..tergugat la 2 orang adik ana ni..nama pulak sama afif, afifah..tak kisah la ngaji mana pun yang penting anak2 ayah mak berjaya kan..ala beza sek je pun..

nak dijadikan cerita..
petang tu ayah ana kata kat kami semua
"sapa2 yang ada blog tulis motivasi kat adik, bagi nasihat sikit"
dah merajuk, lama pulak la dia nak call..
so ana tulis la entri ni utk adik kesayangan ana sorang ni..

ok perenggan yang ni tak yah la baca ye!!!
just untuk adik bongsu ana..

adik sayang..bila la adik nak berubah, bila result exam adik teruk benda yang sama kakak dgr 'nak tukar skolah, nak tkr skolah'..tak dak perkataan lain 'lps ni cik pulun'..kakak tgk riak muka ayah hampa bila adik kata nak tukar sek men..adik belum matang lagi nak nilai sesuatu benda..lepas ni nak buat satu2 keputusan adik fikir panjang, jgn terus buat keputusan melulu..jgn putus asa sbb ni baru permulaan..dulu form 1 adik baru nak merangkak, nak biasakan diri dgn tmpt baru, suasana baru, jauh dari mak ayah, jauh dari kakak n abg2..dah form 2 adik boleh berjalan dah sikit2 walaupun kadang2 masih jatuh(result exam jatuh)..adik fhm kan maksud kakak..abg penah crita kat kakak yang adik penah kata kat abg 'lps ni cik nk smbg ngaji kat London'..kakak kata kat abg hebatnya cita2 adik..adik masih igt lg??kakak cabar adik, cita2 adik ni bukan angan semata2 tapi beberapa tahun lagi kami nak tgk adik terbang ke London City..boleh adik terima cabaran kakak??

sapa yang tak penah give up ngn exam?abg, kakak, amar, fah, amir, akmal..semua penah jatuh..tp kami semua boleh bangkit lagi..motivasi balik diri..adik pandai bukan tak pandai cumanya adik duduk di kalangan budak2 genius, mmg kita perlu bersaing lebih hbt dari diorg..cari kwn2 yang boleh kongsi ilmu..jd anak murid kesygn cikgu..adik mmg kena berdikari dok kat sana..bila balik rumah tak pa la nak manja pun sbb ada kakak, mak, ayah, abg..bila dok sana semua kena urus sendiri..ala adik ada abg n fah dok dkt ngan adik..tahun dpn dah form 3, dh matang kut noh..nak exam PMR dah, pastu kena fikir nak ambik aliran pa kan?semua kena buat sendiri..jgn harap kat ayah dh..time tu adik dh pandai buat keputusan..apa2 keputusan yang adik nak buat, ingat mak ayah..dh byk depa berkorban utk adik kan??adik suruh hntr bila nak masuk form 2, ayah mak sanggup hantar..sapa yang paling seronok bila adik dpt smap kajang kalau bkn mak ayah..adik imbas balik..kami semua akan doa kejayaan adik..

INGAT!! KEJAYAAN ADIK ADALAH KEJAYAAN MAK AYAH, KEJAYAAN SEMUA..
BE THE BEST, AMONG THE BEST

p/s : tak semua kegagalan yang kita dapat tak diselangi dengan kejayaan..




3 comments:

Asma Afifi said...

Adik..................kami sayang adik..sayang sangat
jangan sedih2...jangan putus asa..
adik nak kena belajar banyak lagi..hidup adik panjang lagi..guna la masa adik kt sana tu,cari pengalaman.biar sakit mcamana pun kita jatuh.tapi tetap kena bangun.bukan nak terus jatuh duduk kat situ..sampai bila xleh g london..kan2?huhu^^adik..ciayok2..ganbatte!!!

l bro m said...

Adik, kami pom syg adik gak hihi(sabar je la)

btw, just tambahan,,, fikir byk2 tuk masa dpn adik anda.

jgn just amik pnpat ayah dan ibu
msi mndalami keupayaan adik tu juga

aku ada pom ada adik
aku suruh adik aku masuk maahad
ibu dan ayah aku suruh dia masuk mrsm

tapi dia???? haaaa
itu amat bukan je kita yg nak tgk dia brjaya
tapi dia pom mau berjaya..
(alamak lama dop kat sini)
salam

aMrinA_rAsyAda said...

ye la adik sya ni minat jgk ngaji smap kajang tp bila dia tension dgn result selalu la ckp cmtu..k syukran atas nasihat..